Lajoš Vermeš

Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase

Baron LAJOŠ VERMEŠ (Lajos Nagybudafalvi Vermes), 1860-1945, bio je bogati veleposednik, ali ga sticanje bogatstva i upravljanje posedima nisu privlačili, pa je otišao u Peštu na studije medicine. Oduševljava se sportom, pa se Iz Pešte vraća u Suboticu i zajedno sa braćom Belom i Nandorom osnova dva sportska kluba; gimnastički (Szabadkai Torna Egylet) i atletski (Achilles Sportegylet).

 

Vermeš je pamćen kao svestrani sportista, plivač i atletičar, gimnastičar, rvač, mačevalac, biciklista…

 

Priča o Palićkoj olimpijadi (zvanično Palićke sportske igre) počela je 1876. odlaskom Vermeša u Napulj da sa Mironovog bacača diska uzme "meru" i napravi u subotičkoj gvožđari isti takav sportski rekvizit. Vodila ga je ideja o osnivanju sportskih igara i namera da se nastavi tradicija Olimpijskih igara za čije obnavljanje u to vreme još nije bila pokrenuta inicijativa, tako da je subotički plemić zapravo bio preteča barona Pjera de Kubertena i sasvim je moguće da je Kuberten samo iskoristio ovu Vermešovu inicijativu.

 

Da bi Igre imale gde da se održavaju u svoj voćnjak na Paliću je postavio fiskulturne sprave i napravio atletske staze. Za potrebe Palićke olimpijade izgradio je prvu biciklističku stazu u ovom delu Evrope koja je bila elipsoidnog oblika, duga 500 m, a nazvana je "Zatvorena arena" zato što je bila okružena tribinama sa sedištima. Uz pistu i stadion, na samoj obali Palićkog jezera, je sagradio i svojevrsno olimpijsko selo u kome su imali privilegiju da se smeste, naravno o njegovom trošku, takmičari iz drugih mesta. Bile su to kula "Bagojvar" (Sovino gnezdo) i vila "Lujza", koje i danas postoje.

 

Svoju ideju Lajoš Vermeš je uspeo da sprovede u život 26. avgusta 1880. godine i na tom prvom takmičenju uvrštene su samo tri sportske discipline (rvanje, skok udalj i bacanje kugle), ali je kasnije njihov broj povećavan i u program su ubačeni gimnastika, plivanje, atletika (trčanje na 250 i 220 m, na 15 km i na 1.000 m sa preponama, skok uvis, skok udalj, skok s motkom, bacanje kugle), boks, rvanje, mačevanje, veslanje, biciklizam (trka na 15 km Subotica – Palić)…

 

Palić je u to vreme već bio ugledna banja i letovalište imućnih, a pokretanjem "Palićke olimpijade" postao je i novi sportski centar srednje Evrope. Olimpijada je bila značajan događaj u tolikoj meri da se na nju dolazilo u frakovima i svečanim haljinama. Posebni vozovi su zbog toga putovali iz Segedina, a publika je dočekivana muzikom i svečanim topovskim salvama. Na fotografijama iz tog doba se lepo vidi tribina na kojoj su sedeli važni gosti s kupljenim kartama. Ulaznice su prodavane i za stajanje, a veoma je uspešno funkcionisala i kladionica...

 

Palićke igre su tada zvane Palićka Olimpijada, igrane su i leti i zimi i trajale su od 1880. do 1914, kada su zauvek prekinute zbog Prvog svetskog rata. Letnje discipline su bile bacanje kugle, skok u dalj, skok iz mesta, plivanje sa preprekama, a glavna zimska disciplina je bila jedrenje na ledu po Panonskom jezeru, dok su mačevanje i drugi sportovi koji su se održavali u zatvorenom prostoru igrani i leti i zimi. Za razliku od modernih igara, Palićke olimpijske igre je pratila publika sa dubokim džepom, dok su takmičari bili ljudi slabijeg imovnog stanja, uz retke izuzetke. Lajoš Vermeš je osnovao i dva sportska društva Ahiles i Subotičko gimnastičko društvo, a Ahiles je kasnije preuzeo ulogu organizatora Palićkih igara, koje su u to vreme bile najveća sportska manifestacija u ovom regionu. Kao mlad plemić Lajoš Vermeš je 1876. godine, otišao u Napulj da sa Mironovog bacača diska "uzme meru", kako bi u subotičkoj "gvožðari" napravio isti takav disk. Sa italijanskom aristokratijom Vermeš se, "ubijajući vreme", takmičio u raznim sportovima, od mačevanja, do bacanja diska, pa se veruje da je na taj način i roðena ideja o Palićkim olimpijskim igrama. Zvanične Olimpijske igre u Evropi, u to vreme još nisu bile inicirane.

 

U ovom delu Evrope negovani su novi sportovi-pored tradicionalnog jahanja, streljaštva, rvanja - u program se uvodi biciklizam, boks, mačevanje, bacanje diska, gimnastika... Interesantno je da je mladi Vermeš autor i prvog Olimpijskog sela. I takmičari i publika dolazili su iz čitave Evrope na Palić, koji je tada bio poznata 

vazdušna banja. Da bi smestio sportiste, Vermeš je sagradio nekoliko objekata, a meðu njima i Vilu Bogojvar (na maðarskom Sova). Vermeš je pored entuzijazma uneo i pozamašni kapital u ove Olimpijske igre, a Palić, zahvaljujući njemu, postaje turistička destinacija, letovalište i sportski centar imućnih.

 

 

 

Izvor: 

Sajt Lajoš Vermeš

www.lajosvermes.com

 

Reklama

Vremenska prognoza

Prijatelji sajta

 

 

PageRank

Izdvojeno

Vinski salaš Čuvardić

Salaš Čuvardić dočekuje svoje goste ...

Vinski turizam

Vinarija DiBonis

Prva loza Vinarije DiBonis je ...

Vinski turizam

Vinarija Tonković

S ozbirom da je „kadarka“ sa juga ...

Vinski turizam

Vinarija Zvonko Bogdan

Kapije Vinarije Zvonko Bogdan su ...

Vinski turizam

Popularni hoteli

Hotel Park

Sakriven je u stoletnoj šumi kanadskih platana, 50 metara od obale Palićkog jezera. Hotel…

Vila Larus

Novo izgrađena Villa po tradicionalnom palićkom stilu se nalazi na Kanjiškom putu 300m od…

Hotel Jezero

Uvučen u stoletnu šumu, nalazi se na samo 50m od ženskog štranda, same obale Palićkog…

Popularne vile

Vila Stars

PROMOTIVNE PONUDE Vila Stars nalazi se nedaleko od centra Palića u mirnom kraju. U okviru…

Vila Elizabet

Na najlepšem delu Palića, na samoj obali jezera nalazi se naš objekat koji Vam nudi sobe…

Vila Vivien

Nedaleko od samog srca Palića, u prelepom zelenilu oko Palićkog i Omladinskog jezera…

Popularni restorani

Jelen salaš

Na samo kilometar od prelepog Palićkog jezera, okružen šumom i ravnicom, nalazi se salaš.…

Mala gostiona

Klasični restoran Mala gostiona **** u svojoj bogatoj ponudi nudi specijalitete…

Abraham

Poznat po mađarskim kulinarskim specijalitetima, nalazi se na ulasku u naselje Palić i…

Marketing

 
         064/ 199-29-22