• vtem newsroll

  Zoo vrt Palić 21-09-2013 10:56:39

  Zoo vrt Palić nalazi se u centru Palića, pored štelaišta i Palićkog jezera. Osnovano je    godine i danas se prostire na 10 hektara površine. …
 • vtem newsroll

  Vinski salaš Čuvardić 21-09-2013 08:45:38

  Salaš Čuvardić dočekuje svoje goste u domaćem ambijentu očuvanog vojvođanskog salaša.…
 • vtem newsroll

  Vinarija Zvonko Bogdan 21-09-2013 08:31:54

  Kapije Vinarije Zvonko Bogdan su širom otvorene za turističke posetioce i ljubitelje vina koji žele da dožive čari nastanska vina u prelepom ambijentu
 • vtem newsroll

  Vinarija Tonković 21-09-2013 08:44:37

  S ozbirom da je „kadarka“ sa juga doneta 1690. godine u ovo područje, gde je u XIX i prvoj polovini XX veka zauzimala 60 % vinograda, interesovalo nas…
 • vtem newsroll

  Vinarija DiBonis 21-09-2013 08:45:07

  Prva loza Vinarije DiBonis je zasađena 2004.godine. U subotičko-horgoškom području, podignuto je 45.000 čokota.  

Vinarija Tonković

Font size:
 • Decrease
 • Reset
 • Increase

S ozbirom da je „kadarka“ sa juga doneta 1690. godine u ovo područje, gde je u XIX i prvoj polovini XX veka zauzimala 60 % vinograda, interesovalo nas je, kada smo došli u kontakt sa predstavnicima španske regije La Rioha (La Rioja), gospodinom Javier Oconom i njegovim saradnikom Rubén Jiménez Hérviasom.

Šta je prednost jedne regije u kojoj preovladavaju autohtone sorte grožđa – tempranillo od 78% - koje verovatno nisu toliko konkurentne kao neke svetski poznate sorte.

Prvi naš razgovor na ovu temu bio je u decembru 2008. godine, a u februaru 2009. vinograd je posetio generalni direktor agrarne politike EU, gospodin Igor Fonseca Santaolalla, sa kojim smo nastavili razgovore. Ovo pitanje je u okviru euro regije pokušao da inicira g.Tonković, koji je bio predsednik sekcije Kadarke – DKMT (Dunav – Keriš – Moriš -Tisa) regije, ali nije uspeo. Nakon toga, Vinarija Tonković počinje saradnju sa predstavnicima La Rioje.

Njihova zamisao bila je da se formira nevladina organizacija „Kadarka“, u čije ime se može registrovati Subotičko-horgoška peščara kao lokalna vinska regija. Stoga je u februaru 2011. godine i podnet takav zahtev iako je Ministarstvo poljoprivrede rejonizovalo vinske regije. S obzirom da je „kadarka“ na podrucju DKMT zauzimala 60% zasada, mogla su se profilisati 4 njena tipa: „meneši“, u okolini Arada – Rumunija, koja se uzgaja na crvenoj zemlji, „seksardi i vilanji“ , u Mađarskoj, uzgaja se na glineno-peskovitom tlu, i “kadarka“ Subotičko-horgoške peščare. Ova poslednja je , dolaskom novih sorti posle Drugog svetskog rata, praktično nestala, iako je pre zauzimala 60% zasada. Na Subotičko-horgoškoj peščari želimo da profilišemo taj četvrti tip „kadarke“ koji se uzgaja isključivo na čistom pesku. Zbog toga smo u saradnji sa La Riohom i g. Okonom formirali deo stručno - konsultativnog tima koji ima zadatak da na pesku profiliše sortu od koje će se praviti visoko kvalitetno vino „kadarka“. Ako se ova regija uspe registrovati u Briselu kao lokalna vinska regija, onda će i druge sorte grožđa( „kevedinka“, „ezerjo“ i slične) biti priznate kao autohtone.

Trenutno taj zahtev stoji u Briselu, poslednje što su tražili jeste da se da razlog zašto se želi registrovati lokalna vinska regija.

Razlog je dat u prethodnom tekstu, ali postoji i strateški cilj, a to je da se u Subotičko-horgoškoj peščari, gde danas ima 30.000 ha slobodnog peščanog zemljišta, u približavanju EU pokuša inicirati razvoj porodičnih vinograda do 10 ha i to tako da Republika Srbija omogući porodicama korišćenje od 5 do 10 ha slobodnog peščanog zemljišta na 99 godina, kako je to zakonski omogućeno , a da preko EU fondova obezbedimo sertifikovani kvalitetan sadni materijal.

Naša zamisao je da, uz stručnu konsultaciju g. Okona i g. Rubena, te našeg enologa gospođe Žakline Perić, pokušamo od najkvalitetnijeg grožđa sorte „kadarka“ profilisati specifično vino Subotičko-horgoške peščare pod imenom „kadarka“ i da to dovedemo do perfekcije, kako bismo u porodičnom podrumu negovali i imali vrhunsko vino. 

Kontakt:

Tel.: 024/ 753-232

Mob.: 064/ 811-50-87

 

Reklama

Vremenska prognoza

Prijatelji sajta

 

 

PageRank

Izdvojeno

Vinski salaš Čuvardić

Salaš Čuvardić dočekuje svoje goste ...

Vinski turizam

Vinarija DiBonis

Prva loza Vinarije DiBonis je ...

Vinski turizam

Vinarija Tonković

S ozbirom da je „kadarka“ sa juga ...

Vinski turizam

Vinarija Zvonko Bogdan

Kapije Vinarije Zvonko Bogdan su ...

Vinski turizam

Popularni hoteli

Hotel Park

Sakriven je u stoletnoj šumi kanadskih platana, 50 metara od obale Palićkog jezera. Hotel…

Vila Larus

Novo izgrađena Villa po tradicionalnom palićkom stilu se nalazi na Kanjiškom putu 300m od…

Hotel Jezero

Uvučen u stoletnu šumu, nalazi se na samo 50m od ženskog štranda, same obale Palićkog…

Popularne vile

Vila Stars

PROMOTIVNE PONUDE Vila Stars nalazi se nedaleko od centra Palića u mirnom kraju. U okviru…

Vila Elizabet

Na najlepšem delu Palića, na samoj obali jezera nalazi se naš objekat koji Vam nudi sobe…

Vila Vivien

Nedaleko od samog srca Palića, u prelepom zelenilu oko Palićkog i Omladinskog jezera…

Popularni restorani

Jelen salaš

Na samo kilometar od prelepog Palićkog jezera, okružen šumom i ravnicom, nalazi se salaš.…

Mala gostiona

Klasični restoran Mala gostiona **** u svojoj bogatoj ponudi nudi specijalitete…

Abraham

Poznat po mađarskim kulinarskim specijalitetima, nalazi se na ulasku u naselje Palić i…

Marketing

 
         064/ 199-29-22